Post-icon Created with Sketch. dropdown Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Sluiten-icon Created with Sketch. primairy servicing Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Fill 1 Created with Sketch. Page 1 Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. Video icon Facebook Created with Sketch.

In het rood staan: is het zo onschuldig als het lijkt?

In het rood staan: is het zo onschuldig als het lijkt?

Maandelijkse afschrijvingen, je ontkomt er niet aan. Met automatische incasso’s heeft iedereen te maken. De rekeningen voor je huis of een verzekering. Maar ook de maandelijkse boodschappen doen een beroep op je rekening. Om te voorkomen dat je zonder geld komt te zitten, kun je – net als veel mensen – ervoor kiezen om rood te kunnen staan op je betaalrekening. Ook rood mógen staan en er nooit gebruik van maken heeft consequenties. Wat doet rood staan met je financiële situatie en in hoeverre is dit een slechte zaak?

Geld lenen kost geld. Rood staan ook?

Rood kunnen staan op je bankrekening, daar kies je zelf voor. Je legt het vast bij de bank. Dan kan je meer geld uitgeven dan dat er in zwarte cijfers op je rekening staat. Het is een gemakkelijke manier om geld te lenen. Maar let op, aan een lening zitten altijd rentekosten verbonden en de rente over een rood banksaldo is hoog. Soms wel meer dan 10%, afhankelijk van de bank (1). Deze rente is op jaarbasis, dus hoe langer je in een jaar rood staat, hoe hoger het bedrag dat je moet betalen. Hoe veel je maximaal rood mag en kunt staan, hangt onder andere af van je inkomen en wat je hierover met de bank hebt afgesproken.

 

Gevolgen van rood kunnen staan op je rekening

In de min kunnen staan als het nodig is kan rust geven. Als je er vervolgens helemaal geen gebruik van maakt, dan lijkt het weinig kwaad te kunnen. Het tegendeel is waar. De mogelijkheid om minimaal €250,- rood te staan bij je bank, zonder het daadwerkelijk te gebruiken, wordt door de meeste banken al geregistreerd bij het BKR. Een positieve registratie weliswaar, maar dat heeft bijvoorbeeld al wel invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Want feitelijk sluit je een lening af bij je bank. Wanneer je voor een langere tijd rood staat – en dus constant meer uitgeeft dan dat er binnen komt – loop je het risico op een negatieve BKR-registratie, wat grote negatieve gevolgen kan hebben.(2)

Doe jij regelmatig een beroep op de rode cijfers van je bankrekening? Of mag je rood staan, maar maak je er geen gebruik van? Het is belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Of dit nu is om schulden te voorkomen, of belemmeringen bij een hypotheekaanvraag te vermijden.
Blijf Baas Over Je Budget!

 

(1) https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/rood-staan-op-je-betaalrekening

(2) https://www.bkr.nl/veelgestelde-vragen/registratie-bij-stichting-bkr/

Een persoonlijk gesprek?

Heb je hulp nodig met het uitzoeken van je financiën? Maak een afspraak met één van onze budget coaches.

afspraak inplannen

Vragen?

Neem contact met ons op. Wij helpen graag.

  • E-mail naar: info@vestingfinance.nl

  • Naar het contactformulier

Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur.