Post-icon Created with Sketch. dropdown Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Sluiten-icon Created with Sketch. primairy servicing Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Fill 1 Created with Sketch. Page 1 Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. Video icon Facebook Created with Sketch.

Privé leaseauto versus deeltijd opleiding

Privé leaseauto versus deeltijd opleiding: wat is op jaarbasis het duurst?

Wat hebben bijscholing en private lease met elkaar te maken? Beiden winnen aan populariteit én hebben impact op je portemonnee. Zeer veel Nederlanders rijden rond in een privé leaseauto en het aantal automobilisten dat hiervoor kiest stijgt snel. Ook steeds meer Nederlanders kiezen voor een opleiding naast hun huidige baan. Maar heb je enig idee welke kosten een privé leaseauto of een deeltijd MBO, HBO of universitaire opleiding gemiddeld op jaarbasis met zich meebrengt?

Gemiddelde kosten privé leaseauto per jaar

De kosten voor een privé leaseauto zijn van verschillende factoren afhankelijk. Gemiddeld lease je (in 2020) voor € 300 – € 400 per maand een nieuwe auto. Dat komt neer op € 3.600 - € 4.800 per jaar.

Financiële consequenties van private lease

In het geval van een leaseauto ga je een langdurige betaalverplichting aan. Natuurlijk heeft deze abonnementsvorm voordelen, maar het heeft bijvoorbeeld ook gevolgen voor je aanstaande hypotheek. Een leasecontract kan invloed hebben op je hypotheekbedrag. Dit kan tot wel tienduizenden euro’s schelen. Veel leasemaatschappijen registreren het contract ook bij het BKR (1). Je gaat immers een lening aan. In veel gevallen is een leasecontract een meerjarencontract van 24-48 maanden. Mocht je tussentijds van het contract af willen, dan betaal je vaak een flinke boete.

Kosten deeltijd opleiding per jaar

De kosten (in 2020) voor een deeltijd opleiding zijn van verschillende factoren afhankelijk. Voor een MBO opleiding (2) betaal je tussen de € 250 (1 en 2 jarige opleiding) en de € 600 (3 en 4 jarige opleiding) per jaar. Voor een HBO opleiding (3) betaal je tussen de € 1.276 en de € 2.143 per jaar.

Financiële consequenties van een deeltijd opleiding

Wanneer je een (deeltijd) opleiding start, ga je een contract voor langere tijd aan. Als je tussentijds besluit te stoppen, betekent het niet dat je direct van de vaste kosten af bent. In veel gevallen betaal je bijvoorbeeld nog het openstaande bedrag voor dat studiejaar of de resterende maanden. Je kunt een opleiding bekostigen via het Leven Lang Leren krediet (4). Dat is een lening voor studiekosten, vergelijkbaar met studiefinanciering. Een aantrekkelijke vorm van afbetaling, maar geld lenen kost nu eenmaal geld. Over het Leven Lang Leren krediet betaal je rente en je zit, na het afronden van de opleiding, nog een aantal jaren aan de afbetaling vast.

Weet aan welke financiële verplichtingen je jezelf bindt bij het afsluiten van een leaseabonnement of het starten van een (deeltijd) opleiding. Blijf Baas Over Je Budget!

 

Bronnen:

(1) https://www.bkr.nl/jouw-situatie/soorten-registraties/hoe-staat-jouw-krediet-geregistreerd/private-autolease/

(2) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/vraag-en-antwoord/hoogte-lesgeld-en-cursusgeld-mbo

(3) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/hoogte-van-het-collegegeld-hogeschool-universiteit

(4) https://duo.nl/particulier/levenlanglerenkrediet/index.jsp

Een persoonlijk gesprek?

Heb je hulp nodig met het uitzoeken van je financiën? Maak een afspraak met één van onze budget coaches.

afspraak inplannen

Vragen?

Neem contact met ons op. Wij helpen graag.

  • E-mail naar: info@vestingfinance.nl

  • Naar het contactformulier

Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur.