Post-icon Created with Sketch. dropdown Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Sluiten-icon Created with Sketch. primairy servicing Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Fill 1 Created with Sketch. Page 1 Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. Video icon
28/06/2017 - nieuws

Fitch handhaaft ratings Vesting Finance

Fitch Ratings, Londen, 20 juni 2017.

Fitch Ratings handhaaft de beoordelingen van Vesting Finance Servicing B.V. (VFS) als Nederlandse financiële dienstverlener en heeft VFS van haar Rating Watch Evolving (RWE)-lijst gehaald. De ratings zijn nu als volgt:

Nederlandse Residential Special Servicer-rating gehandhaafd op 'RSS2-'; van RWE-lijst

Nederlandse ABS Primary Servicer-rating gehandhaafd op 'ABPS2-'; van RWE-lijst

Nederlandse ABS Special Servicer-rating gehandhaafd op 'ABSS2-'; van RWE-lijst

 

Fitch heeft de Nederlandse Primary (Prime & Subprime)-rating van 'RPS2-' ingetrokken en de onderneming een Nederlandse Primary Servicer-rating van 'RPS2-' toegekend. Na de overname van InVesting B.V., dat wordt gevormd door VFS en Focum Group B.V., door Arrow Global Investment Holdings Limited (Arrow Global) heeft Fitch een uitgebreide operationele evaluatie uitgevoerd. Nu dit onderzoek is afgerond, heeft VFS niet langer de RWE-status.

 

Het intrekken van de Primary (Prime & Subprime)-ratings vloeit voort uit de geüpdatete criteria die Fitch hanteert, waarbij niet langer onderscheid wordt gemaakt tussen prime en subprime hypotheekleningen voor de particuliere markt in EMEA. Zie voor meer informatie 'Fitch Updates EMEA Servicer Addendum for Rating Structured Finance Servicer' d.d. 1 juli 2016 op www.fitchratings.com).

 

De handhaving van de ratings bevestigt dat de bedrijfsactiviteiten van VFS niet substantieel gewijzigd zijn na de overname. Fitch beschouwt de overname door Arrow Global als een goede strategische zet, die de stabiliteit van de dienstverlener vergroot terwijl de bedrijfsstrategie grotendeels ongewijzigd blijft. Er zijn wat veranderingen doorgevoerd op directieniveau, waar de gemiddelde ervaring en het aantal jaren in dienst achterblijven bij vergelijkbare beoordeelde ondernemingen. Het personeelsverloop is gestegen van 7% in 2015 naar 23%, dat cijfer is hoog. Fitch is zich ervan bewust dat VFS plannen heeft aangekondigd om de activiteiten in de komende twee jaar te verplaatsen. Dat kan op de korte termijn invloed hebben op het verloopcijfer.

 

De Primary Servicer-rating is gebaseerd op de bevindingen van Fitch dat VFS met haar activiteiten op het gebied van leningen, middelenbeheer en rapportage in lijn scoort met vergelijkbare dienstverleners, maar dat de onderneming achterblijft op het gebied van portefeuillebeheer vergeleken met dezelfde dienstverleners. VFS laat niet hetzelfde niveau van toezicht op klantenservicegesprekken zien als we zien bij de best beoordeelde primary servicers. Fitch beschouwt de afhandeling van vragen van leners als belangrijk, maar de beoordelaar had slechts beperkt de mogelijkheid om de prestaties van VFS op dit gebied te beoordelen en vergelijken. Dat is meegewogen in de rating.

 

De Special Servicer-rating weerspiegelt dat VFS een onveranderd goed dienstenaanbod heeft, verschillende oplossingen biedt en leners uitgebreide contact- en betalingsmogelijkheden biedt. De toegepaste technologie voor tijdslijnen en kwaliteitscontrole is niet zo geavanceerd als die van de best beoordeelde branchegenoten.

 

De branche-ervaring en dienstjaren van het middenmanagement van VFS doorstaan de vergelijking met concurrenten goed. De gemiddelde branche-ervaring en het aantal dienstjaren op operationeel niveau zijn laag vergeleken met concurrenten, wat wordt weerspiegeld in de ratings. Met de introductie van een opleidingsacademie is het aantal opleidingsuren voor nieuwe medewerkers gestegen en doorstaat de vergelijking met branchegenoten. Het aantal opleidingsuren voor bestaande medewerkers blijft laag vergeleken met branchegenoten. VFS kon geen informatie verschaffen over opleidingsprogramma's en in de ratings is meegewogen dat Fitch daardoor maar beperkt in staat is de programma's voor training en ontwikkeling te beoordelen en vergelijken.

 

Volgens Fitch hanteert Vesting een drielijnsmodel voor risicobeheersing, conform de industrienorm, met voldoende kwaliteitscontrole. De onderneming heeft een op risicoanalyse gebaseerd auditprogramma, uitgevoerd door een onafhankelijk team, en een ISAE3402-certificering voor een aantal VFS-portefeuilles. Het auditproces is grondig, met een gestructureerde follow-upprocedure.

 

Vesting zet voldoende technische middelen in. Het niveau van automatisering en beheersing is echter niet zo geavanceerd als bij de best beoordeelde branchegenoten. Fitch bevestigt dat dit wordt onderkend door de dienstverlener en op de middellange termijn zal worden aangepakt. De dienstverlener beschikt over een gedocumenteerd calamiteitenherstelplan, maar dit is niet meer getest sinds september 2015. Daardoor kan Fitch de effectiviteit van het plan niet beoordelen.

 

Eind september 2016 bedroeg de primary & special servicing-portefeuille van Vesting in totaal EUR 1,99 miljard (juni 2015: EUR 213,3 miljoen) en bestond uit 14.218 leningen (juni 2015: 4.645 leningen). De ongedekte portefeuille bedroeg EUR 3,15 miljard (juni 2015: 2,41 miljard) en omvatte 335.116 leningen (juni 2015: 212.534 leningen). Vesting is ook de aangewezen back-up servicer voor een ongedekte portefeuille van EUR 734,6 miljoen met 562.557 leningen.

 

Ten tijde van de evaluatie heeft Vesting RNHB Hypotheekbank (onderdeel van FGH Bank, een 100%-dochter van de Rabobank) overgenomen, wat ook de overname van ongeveer 60 medewerkers en een portefeuille met circa 8.800 accounts betekent. Aangezien het integratieproces nog niet was afgerond tijdens het onderzoek, heeft Fitch deze leningen buiten beschouwing gelaten in de beoordeling.

 

De rating en toelichting daarop zijn gebaseerd op informatie na oktober 2016 aan Fitch verstrekt, tenzij anders vermeld. De servicer rating is gebaseerd op de methodologie beschreven in 'Rating Criteria for Rating Loan Servicers' d.d. 23 februari 2017, waarbij als onderdeel van het evaluatieproces verschillende Nederlandse dienstverleners werden vergeleken.  

 

Het originele persbericht van Fitch Ratings kun u hier teruglezen.       

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u weten wat onze diensten voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op