Post-icon Created with Sketch. dropdown Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Sluiten-icon Created with Sketch. primairy servicing Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Fill 1 Created with Sketch. Page 1 Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. Video icon
17/05/2017 - blog

Breed moratorium: een adempauze om uit de schuldenspiraal te komen

Wanneer het een debiteur niet lukt om via de schuldhulpverlening in een financieel stabiele situatie te komen, is er nu een extra hulpmiddel beschikbaar.

Er is een mogelijkheid om maximaal een half jaar adempauze te krijgen. In die tijd mogen schuldeisers niet aankloppen om geld op te eisen of spullen in beslag te nemen. Dat is de kern van het Breed Moratorium, dat per 1 april besloten is. Gaan debiteuren hier veel gebruik van maken? En wat voor consequenties heeft dit?

“De mogelijkheid om een adempauze in te lassen is een belangrijke stap voor mensen met schulden”, zegt Angelique Verweij-Hoogveld, Head of Shared Competence Centre bij Vesting Finance. “Het is een hulpmiddel waardoor mensen die grote schulden hebben weer vooruit kunnen kijken en kunnen bouwen aan hun toekomst. Het is ook voor ons een kans om tot een oplossing te komen. Alle partijen zijn erbij gebaat als er een goede regeling getroffen wordt om zo uit de schulden te komen. Het motto van Vesting Finance is niet voor niets Voor een financieel vitale maatschappij.”I
mpact

“Al in een vroeg stadium is er binnen Vesting Finance bekeken wat de impact van dit Breed Moratorium is op de dossiers die wij voor onze opdrachtgevers beheren”, vervolgt Verweij. “Onze systemen moesten hierop ingericht worden, er moesten codes aangemaakt worden om dossiers ‘on hold’ te zetten en communicatie op te schorten. Dat is allemaal tijdig ingericht.” Daarnaast zijn opdrachtgevers op de hoogte gebracht van het besluit Breed Moratorium. Miranda Makansi, Teamleider Incasso Particulieren bij Vesting Finance, licht toe: “We hebben proactief alle opdrachtgevers geïnformeerd tijdens onze reguliere werkoverleggen. Wat de consequenties zijn voor alle partijen, maar ook welke stappen er genomen zijn en hoe we ons systeem erop ingericht hebben.”

Insolventiedesk

Makansi vervolgt: “Onze Insolventiedesk in Amsterdam behandelt nu centraal alle uitspraken van de rechtbank aangaande Breed Moratorium dossiers. Ook voor de andere vestigingen van Vesting Finance worden hier de aanvragen centraal beheerd en geregistreerd.” De verwachting is dat het hierbij niet om honderden aanvragen per maand zal gaan. “In onze gesprekken met branchegenoten en de NVVK (de branchevereniging voor schuldhulpverlening) hebben we over de impact van het Breed Moratorium gesproken voor de sector. Voor Vesting Finance hebben we ons het doel gesteld om eind 2017 in beeld te brengen hoeveel mensen gebruik gemaakt hebben van het Breed Moratorium, wat de ervaringen zijn en of er aanvullend actie op ondernomen moet worden.”

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u weten wat onze diensten voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op