Post-icon Created with Sketch. dropdown Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Sluiten-icon Created with Sketch. primairy servicing Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Fill 1 Created with Sketch. Page 1 Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. Video icon
18/05/2017 - nieuws

Vastgoedfinancier RNHB slaat vleugels uit

Na jaren van windstilte maakt RNHB zich op voor expansie. De specialist in hypothecaire leningen voor kleine, particuliere vastgoedbeleggers legt de lat hoog.

Natuurlijk was het weleens frustrerend. We hadden ook toen een prachtig renderende kredietportefeuille, kregen regelmatig fantastische dingen aangeboden, maar mochten van de Rabo-top de afgelopen vijf jaar geen nieuwe klanten aannemen’, memoreert Gerard Overbeek ietwat wrang. Maar met bijna jeugdig enthousiasme verhaalt de 59-jarige vastgoedfinancier over de nieuwe toekomst die gloort voor ‘zijn’ RNHB. Veel zal hij er zelf niet van meemaken: tot 1 juli werkt hij zijn opvolger Ivo Knottnerus in. Daarna gaat hij met pensioen. Knottnerus (40) verwisselde zijn positie als directeur Consumenten en MKB bij Rabo leasedochter De Lage Landen per 1 maart voor ceo van RNHB. Naast hem is Richard van Altena, voormalig cfo van vastgoedvermogensbeheerder CBRE Global Investors, aangetreden als chief financial & risk officer. Onder leiding van dit duo moet RNHB de komende jaren weer vleugels krijgen. Een half jaar geleden werd de overname aangekondigd van RNHB, toen onderdeel van Rabodochter FGH Bank, door CarVal Investors en Vesting Finance. CarVal verkreeg het meerderheidsbelang en Vesting Finance (onderdeel van beursgenoteerd Arrow Global Group Limited) een minderheidsbelang. Daarnaast zorgt Vesting Finance voor de servicing van de bestaande en nieuwe portefeuille. Vesting Finance is in Nederland marktleider op het gebied van financial servicing en credit management en beheert kredietportefeuilles ter waarde van 3,7 miljard euro voor zichzelf en voor derden. Vesting Finance kwam verleden jaar mei in handen van Arrow Global Group Limited, een internationaal opererende speler op het gebied van kopen en managen van leningen.

Allerbeste
De nieuwe aandeelhouders van RNHB willen dat het bedrijf het groeipad hervindt na jaren van stagnatie en krimp. ‘Wij hebben geen harde groei-targets’, verklaart de kersverse ceo, die samen met Overbeek Vastgoedmarkt te woord staat in de Utrechtse burelen van RNHB. ‘Maar er is in principe ook geen limiet gesteld aan de groei. We mogen hard groeien, maar wel gecontroleerd, geen groei om de
groei. Dat kan eventueel ook door overnames. We hoeven in ons segment van de vastgoedfinancieringsmarkt niet per se de allergrootste te worden, maar liefst wel de allerbeste. Hoewel we nu een prachtige hypotheekportefeuille hebben, kun je natuurlijk niet zeggen dat je nu al de allerbeste bent als je de afgelopen vijf jaar geen nieuwe klanten hebt aangenomen.’ Voorlopig blijft RNHB nog gevestigd in het kantoorpand aan Leidseveer 50, nabij Utrecht Centraal, waarin ook het hoofdkantoor van Rabodochter FGH zit. In het derde kwartaal van dit jaar is het echter de bedoeling dat alle 60 RNHB’ers naar Amersfoort verhuizen. In de nieuwe behuizing worden alle diensten van Vesting Finance gecentraliseerd, waaraan RNHB ook zijn backoffice-activiteiten, zoals facturering, inmiddels heeft uitbesteed. Buiten de vaste clientèle geniet RNHB betrekkelijk weinig bekendheid in de vastgoedmarkt. Dat komt doordat de verstrekker van leningen voor kleinschalig commercieel vastgoed en beleggingswoningen een heel specifiek marktsegment bedient en na het sluiten van het loket in 2011 voor nieuwe klanten ook nauwelijks meer naar buiten is getreden. RNHB ontstond door een fusie in 2008 van de Rijnlandse en de Nederlandse Hypotheekbank, die verder gingen als apart label van FGH gericht op kleine, particuliere vastgoedbeleggers. De ambitieuze groeiplannen werden in de kiem gesmoord door de internationale financiële crisis en de slepende misère in de Nederlandse commercieel vastgoedmarkt die volgde. Dit zorgde ervoor dat op aangeven van de Rabotop vier jaar later de blootstelling aan commercieel vastgoedkrediet niet verder mocht groeien. Alleen bestaande klanten konden nog worden geholpen.

Ten tijde van de fusie had RNHB een kredietportefeuille van 2 miljard euro, dat is nu nog zo’n 1,6 miljard euro, verspreid over 9.000 hypothecaire leningen. 90 procent heeft betrekking op beleggerswoningen, de rest bestaat uit kleinschalige kantoren, bedrijfspanden en winkels. ‘Onze meeste klanten bezitten één of twee woningen’, licht Overbeek de kredietportefeuille toe. ‘Al hebben we ook klanten met tientallen woningen en meer. Dat gebeurt meestal door stapeling: ze kopen hun eerste beleggerswoning, dan volgt een tweede en zo rijgen ze voort. Als limiet per klant hanteerden we ongeveer tien miljoen euro, daarna kwam de FGH in beeld. Maar dat gold eigenlijk alleen als ze echt professioneel gingen beleggen, het helemaal over een andere boeg gooiden. De ‘stapelaars’ bleven bij ons.’ Trots spreekt Overbeek over zijn kredietportefeuille als een ‘pareltje’. Zelfs in de donkerste crisisjaren heeft FGH nauwelijks hoeven af te boeken op de RNHB-portefeuille, verzekert hij. Hoewel deze hypotheekverstrekker toch ook altijd een forse LTV hanteerde van 80 procent van de marktwaarde. ‘Natuurlijk ging er ook bij ons weleens wat fout’, blikt hij terug. ‘Maar ik durf te stellen dat RNHB altijd de beste resultaten heeft gehad van de hele Nederlandse vastgoedfinancieringsmarkt.’ Al kan hij dat statement niet staven met keiharde cijfers, aangezien de financiële rapportage tot voor kort integraal onderdeel uitmaakte van die van FGH. Volgens Overbeek zijn de uitstekende prestaties te danken aan twee zaken die hij altijd hoog in het vaandel droeg: ken je klant en ken je pand. Zo beschikt RNHB ook nog altijd over een eigen taxatie-afdeling van vijf man, die de rapporten van externe taxateurs controleert en de ‘moeilijke’ taxaties, zoals voor verbouwingen en transformaties, voor eigen rekening neemt. ‘Op die wijze houden we voeling met de markt en onze kennis op peil.’

Executieverkoop
Heel prettig uit het oogpunt van risicobeheer is dat de kredietportefeuille over een groot aantal hypotheekhouders (en huurders) is gespreid, legt Overbeek gedreven uit. Dan wijst hij nog op het gegeven dat woningen in onverhuurde staat vaak méér waard zijn dan in verhuurde. Executieverkoop als gevolg van leegstand vormt dan ook een welhaast onbekend fenomeen in dit segment van de financieringsmarkt. Overbeek kijkt tevreden naar de eerste maanden onder de nieuwe aandeelhouders: ‘Rabobank heeft alles op alles gezet bij de zoektocht naar nieuwe aandeelhouders om reputatieschade te voorkomen en een oplossing te vinden die recht doet aan alle belanghebbenden. De klanten zijn blij met de verkoop aan Arrow/Vesting want zij behouden hun vertrouwde aanspreekpunt, terwijl in de kredietvoorwaarden niets wezenlijks is veranderd. Mocht een klant in gebreke blijven, dan gelden dezelfde procedures als voorheen.’ Het personeel is naar zijn zeggen zelfs ‘dolblij’ dat aan alle onzekerheid van de afgelopen jaren een einde is gekomen en men eindelijk weer ‘met volle vaart vooruit kan’. Uitdagingen voor de nieuwe ceo zijn er meer dan voldoende. RNHB moet een volledig zelfstandig bedrijf worden met eigen systemen die ook voldoen aan de rapportageverplichtingen van CarVal en Vesting Finance. Heel belangrijk is ook de digitalisering van het verkoopproces. Ook moet er voor de zomer een nieuw strategisch plan komen.

Afgedwongen nullijn
De financieringsmarkt is de afgelopen twee jaar weer volop in beweging geraakt. Woningbeleggingen zijn razend populair geworden, niet alleen bij institutionele en grote particuliere beleggers, maar ook bij de kleine partijen. De concurrentie zit ondertussen niet stil. NIBC, ING en Nationale Nederlanden hebben zich op de markt begeven. Terwijl de kennis over het werven van nieuwe klanten naar de achtergrond is verdwenen door de afgedwongen nullijn van de achterliggende jaren. De tarifering is inmiddels al aangescherpt en afhankelijk gemaakt van de bevoorschotting met als handzame vuistregel: hoe hoger de LTV hoe hoger het tarief. Afhankelijk van looptijd en bevoorschotting ligt de verlangde rente ergens tussen de 3 en 4 procent. Voorheen speelde de hoogte van de bevoorschotting geen rol. ‘Door wat met het tarief te variëren, kijken we ook of we een wat bredere doelgroep kunnen bedienen’, legt Knottnerus uit. Belangrijkste raad die Overbeek aan zijn opvolger meegeeft, is de prijsontwikkelingen op de woningbeleggingsmarkt zeer nauwlettend te volgen. Door de explosieve stijgingen in Amsterdam en Utrecht tot wel 23 of 24 keer de jaarhuur, loert volgens hem het gevaar van overfinanciering. Ook verwacht hij niet dat de huren in het oververhitte deel van de woningmarkt eindeloos in het huidige tempo kunnen blijven doorstijgen. Maar buiten genoemde twee steden ziet hij ook in de andere grote steden zoals Rotterdam, maar ook in de Brabantse stedenrij, Zwolle en typische studentensteden zoals Groningen, Nijmegen en Maastricht nog volop kansen en groeimogelijkheden.

(Bron: artikel Vastgoedmarkt.nl, Erik Wiegerinck)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u weten wat onze diensten voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op