Post-icon Created with Sketch. dropdown Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Sluiten-icon Created with Sketch. primairy servicing Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Fill 1 Created with Sketch. Page 1 Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. Video icon
24/12/2018 - nieuws

VCMB interview met Erwin de Boer over MVO en de toekomst van creditmanagement

Vesting Finance is sinds 1996 een begrip in de creditmanagementbranche. Het bedrijf is van incasso en detachering meegegroeid met het hedendaagse creditmanagement waar de maatschappelijke waarde en de klant centraal staan. In dit interview beantwoord Erwin de Boer vragen als 'Wat houdt MVO voor Vesting Finance in?', 'Wat is de rol van credit management?' en 'Wat is jouw kijk op toekomst van credit management?'

Vesting Finance is sinds 1996 een begrip in de creditmanagementbranche. Het bedrijf is van incasso en detachering meegegroeid met het hedendaagse creditmanagement waar de maatschappelijke waarde en de klant centraal staan. Vanaf 2006 was er al een verbreding door de buy & build strategie en het opkopen van portefeuilles. Door de overname van Fiditon in 2007 is VF meer richting de bancaire markt gegaan, waarbij ook leningen werden gemanaged. In 2013 is Focum, sterk op dataverwerkingsgebied, overgenomen waardoor Vesting Finance nog completer in creditmanagement is geworden. Bij Vesting Finance zijn de werkzaamheden in ruim 20 jaar van incasso opgeschoven naar het begin van de order-to-cash keten!

Erwin de Boer is Managing Director/CCO bij Vesting Finance en bestuurder van Arrow Global Benelux. Erwin is al ruim 20 jaar werkzaam binnen het vakgebied Credit Management. Na zijn HEAO BE-opleiding heeft hij nog een opleiding voor Strategisch Marketing Management gevolgd aan de universiteit in Tilburg. Daarna heeft hij bij diverse werkgevers de verschillende creditmanagement onderdelen geleerd: strategische plannen schrijven voor bedrijven ● positionering van een bedrijf bepalen ● bijzonder beheer portefeuille beheren ● factoring ● acquisitie ● kredietverzekeringen ● management ● relatiebeheer ● van nationaal naar internationaal.

Aan Erwin de taak om voor Vesting Finance nieuwe markten aan te boren, uit te bouwen en met het team op maatschappelijk verantwoorde creditmanagementwijze de portefeuilles te servicen en te optimaliseren.

Op welke markten is Vesting Finance anno 2018 actief?

Als onderdeel van Arrow Global richten wij ons in Nederland specifiek op de banken, verzekeraars, pensioenen en de grootschalige B2C markt. Een strategische zet doordat er een overvloed aan spelers is op de B2B-markt. VF is een partij geworden die organisaties ontzorgd en het gehele creditmanagementproces kan verzorgen: voor de bedrijfstakpensioenfondsen verzorgen zij facturatie, debiteurenbeheer en incasso.

Wat houdt MVO voor Vesting Finance in?

De strategie van Arrow is het kopen en managen van voornamelijk bancaire portefeuilles (met en zonder achterstanden), vandaar dat wij al enige tijd geleden ook meer de verbreding hebben gezocht en niet alleen op incasso focussen. Een debiteur opzadelen met kosten door schuld of uithuisplaatsing is volgens ons niet meer van deze tijd. De nadruk is meer en meer komen te liggen op het maatschappelijk verantwoord incasseren: VF heeft de visie om, waar mogelijk, geen kosten meer door te belasten aan de debiteur (geen rente en incassokosten) . Doordat we als VF het gehele proces van onze klanten overnemen, zijn we instaat om andere verdienmodellen te hanteren (een vaste fee, etc). VF zet eveneens meer en meer in op budget coaching, klantbezoek en zo gaan medewerkers van de afdeling schuldafwikkelingen naar debiteuren toe in plaats van bellen.

De diensten van VF zijn nu nog meer van toegevoegde waarde in de gehele keten, van het accepteren van nieuwe klanten tot het uitwinnen. Wat wij leren aan de achterkant van het proces (incasso), kan VF in modellen verwerken in belang van onze klanten (creditscorecards, preventie etc). Hiervoor wordt eveneens veelal onze dochtermaatschappij Focum ingezet.

VF is een campagne gestart Baas over je budget die gericht is op het voorkomen van schulden. En last but not least is VF partner van Stichting LEF waarin een mbo-lesprogramma is ontwikkeld om jongeren te leren verantwoordelijk om te gaan met geld

Wat is de rol van credit management?

De belangen van crediteuren, investeerders en de maatschappij als geheel zijn het beste gediend door een goede balans tussen het belang van opdrachtgevers én hun klanten. Professioneel ingericht credit management is onontbeerlijk voor de continuïteit van een organisatie. Vesting Finance helpt organisaties om de cash flow te optimaliseren. Onze servicegerichte aanpak draagt bij aan de positieve ervaring!

Wat is jouw kijk op toekomst van credit management?

In de sector Incasso voorzie ik grote veranderingen, het is een sector die qua verdienmodellen en regulering onder druk staat. Over 5 jaar verwacht ik een heel ander speelveld, inzicht in schulden, verzorgen van aanmaningen/incasso wordt op een andere manier vormgegeven. De overheid of de marktwerking zal dit zelf moeten oplossen, al lijkt mij de rol van de Overheid hier onontbeerlijk i.v.m. de nieuwe privacywetgeving. Als er een platform komt waar achterstanden worden aangemeld geeft dit meer inzicht en voorkom je dat personen nog meer schulden maken en worden veel kosten uit het incassoproces gehaald. De rol van de incassomarkt zal veranderen – doorbelasten van kosten blijft niet houdbaar – verdienmodellen zullen veranderen – blockchain zal een rol van betekenis gaan vervullen in de branche en innovaties t.a.v. betaaloplossingen zullen het aantal incassodossiers verminderen en een ander soort afrekenmethodiek tot gevolg hebben...

Lees het hele interview op vcmb.nl

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u weten wat onze diensten voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op